1. Nacionalni kviz za poticanje čitanja rješavaju učenici viših razreda svih osnovnih škola i narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj.  
 2. Za točne odgovore na pitanja iz kviza potrebno je istražiti i proučiti ponuđene online izvore informacija koji su dio pitanja u kvizu i istaknuti su plavom bojom.
 3. Svako dijete može riješiti kviz samo jedanput.
 4. Kviz se može riješiti na bilo kojem računalu, tabletu ili pametnom telefonu. Da bi dijete moglo sudjelovati u završnom izvlačenju nagrada, obavezno mora navesti naziv školske ili narodne knjižnice čiji je član.
 5. Kviz se može riješiti isključivo u razdoblju istaknutom na naslovnoj stranici, za 2023. godinu to je od 11. 9. do 25. 10.    
 6. Svi točno riješeni upitnici kviza, s navedenim nazivom narodne ili školske knjižnice, bit će uključeni u izvlačenje finalista koje će se organizirati krajem listopada u Hrvatskom centru za dječju knjigu.
 7. Popisi finalista (Popis finalista u školskim i narodnim knjižnicama u Hrvatskoj; Popis finalista u školskim knjižnicama u Zagrebu; Popis finalista u Knjižnicama grada Zagreba) bit će dostupni na naslovnoj stranici najkasnije do 3. 11. 2023. godine.
 8. Svaki sudionik kviza treba provjeriti nalazi li se na popisu finalista, jer se pojedinačne obavijesti ne šalju. 
 9. Svaki finalist obavezno treba obavijestiti svog knjižničara ili učitelja radi organizacije sudjelovanja na završnoj svečanosti.
 10. Svi finalisti i njihove pratnje sudjeluju u završnoj svečanosti kviza koja će se održati u srijedu, 15. 11. 2023. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u 12 sati, uz prigodan program.
 11. Na završnoj će svečanosti biti organizirano javno izvlačenje i dodjela glavne i utješnih nagrada. Dobitnicima nagrada koji neće sudjelovati na završnoj svečanosti, nagrade će biti poslane poštom na adresu knjižnice koju je dijete upisalo u upitnik na kraju kviza.  
 12. Sva djeca koja dođu na završnu svečanost moraju donijeti suglasnost potpisanu od roditelja. Obrazac suglasnosti može se preuzeti na naslovnoj stranici
Za nastavak, internetskom pregledniku u postavkama, mora biti omogućeno korištenje kolačića.