Podrška

Vrijednost pripovijedanja i važnost priča tema je Mjeseca hrvatske knjige 2024., a Nacionalni kviz za poticanje čitanja izvrsna je prilika za predstavljanje tri priče u formatu slikovnice i ilustrirane knjige. Jedna od njih je priča Ivane Brlić-Mažuranić, čija se 150. obljetnica rođenja obilježava ove godine. Želja nam je djeci ponuditi knjige koje se nepravedno smatraju knjigama za malu djecu - slikovnice i ilustrirane knjige - u kojima i starija djeca (kao i odrasli) mogu otkriti i pronaći mnogo za sebe.
Drago nam je da smo za ovaj izbor knjiga dobili podršku tri renomirane hrvatske znanstvenice koje se bave poticanjem čitanja i slikovnicama: Ande Bukvić Pažin, Marije Ott Franolić i Anite Peti-Stantić. Njihove su knjige o poticanju čitanja Čitanjem do (spo)razumijevanja i Velika važnost malih priča (na koju se, uz dopuštenje autorica, referira naziv ovogodišnjeg kviza) osvijetlile čitanje i poimanje slikovnica i knjiga za djecu, te zauvijek promijenile pogled na važnost čitanja i slikovnica.

 

Mjesec hrvatske knjige, kao ideja i kao manifestacija, sve ove godine razmišlja nekoliko koraka unaprijed, stavlja marginalno u centar i nudi nove poglede, ne samo na knjigu, već i na svijet oko nas. Stoga ne mogu zamisliti bolje mjesto i prostor za skidanje stigme sa slikovnica: mjesec dana u školama, knjižnicama, u javnim prostorima dovoljno je da se ova važna priča zakotrlja. Da se počne govoriti - odlučno i potkrijepljeno tvrditi - da slikovnice nisu banalni formati za malu djecu, za po doma i nabrzinu, pogodne samo za vrtić, a za niže razrede osnovne škole 'ako baš mora'. To jesu kompleksne vizualne i verbalne tvorbe, punokrvne knjige koje zaslužuju da ih dugo i s pomnjom čitamo i analiziramo.

Anda Bukvić Pažin

 

Drago mi je da su ove godine na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja djeci ponuđene slikovnice. Slikovnica je naoko samo plošni kartonski predmet, ali zapravo, ona je hibrid vizualnog i tekstualnog - baš kao i svijet koji nas okružuje. Slikovnice mogu biti različitih oblika i veličina, a u sebi skrivaju velike stvari - priče za maštanje i izlazak iz okvira svakodnevice, ilustracije za opetovana promatranja i analiziranja - koje također pričaju neke svoje, vrlo slojevite priče. Zato nije čudno da su pogodne za sve uzraste, sve ljubitelje fikcije i umjetnosti, kao i one koji će - upravo listajući slikovnice - to uskoro postati.

Marija Ott Franolić

 

Od slikovnica bez riječi, preko najboljih slikovnica u kojima se tekst i ilustracija isprepliću i nadopunjuju u tkanju priče, do ilustriranih knjiga u kojima tekst vodi glavnu riječ, no priča postaje cjelovita tek uz ilustracije, male priče prerastaju u velike omogućujući svojim čitateljima da rastu s njima. Zbog toga, koliko god godina imali, koliko god već knjiga dosad pročitali, posegnite ponekad ponovno za slikovnicama i ilustriranim knjigama i uronite u čudesni svijet priča ispripovijedan u njima.

Anita Peti-Stantić